Център за междуетнически диалог и толерантност "Aмалипе"

преодоляване на антиромските стереотипи сред младите хора

14.02.2015 - Любовта, виното и безопасният секс тема №1 на 14-ти февруари

14.02.2015 Valentinday Vraca 32 057 лица е общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната по данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2015 година. От началото на 2015 година до този момент са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 28 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 14 лица, Пловдив– 5, Варна – 3 лица.

С  АНТИСПИН кампания доброволци от Велико Търново, Благоевград и Враца  на 13 и 14 февруари изказаха своята съпричастност към засегнатите от вируса, причинител на синдрома. От огромно значение са  усилията на Министерство на здравеопазването и по пряко - неправителствените организации под-получатели на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/ СПИН”, една от които и Център „Амалипе”.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Ето как премина кампанията по места:

14.02.2015 Valentinday VTВелико Търново: Доброволци на младежките клубове: Клуб К7 и „Младежта е толерантност“-Велико Търново отбелязаха Националната АНТИСПИН кампания под наслов „В любовта – сигурност за всеки”. Информационната кампанията бе  посветена на 14-ти февруари – Ден на любовта и виното, а участници в нея бяха ученици и студенти от местни учебни заведения, както и доброволци към Клуб К7 за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Дейностите по отбелязването на празника – част от Националната АнтиСПИН кампания на Министерство на Здравеопазването.

Голямата червена панделка „Getting To Zero” отново бе символа на информационната кампания. От 14:00 на 13 февруари пред Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” доброволците раздаваха презервативи, валентинки и здравнообразователни материали пред.

Гражданите и гостите на Велико Търново имаха възможността да си направят и снимка на фона на червената панделка със свое послание, изписано на бяла дъска. Снимките със закачливите, но и сериозни послания от и към младите хора са публикувани в социалните мрежи.

Благоевград: Младежите от клуб „Младежта е толерантност“-Благоевград успяха да  зарадват благоевградчани и да отправиха апел към повече разбирателство, любов и толерантност. Доброволците подготвиха приказни  букети от най-различни ръчно, изработени цветя и послания за любов, толерантност, приятелство, надежда и щастие. Посланията бяха написани в разноцветни картички под формата на горещи сърца и бяха раздадени с много настроение и усмивки.14.02.2015 Valentinday Blagoevgrad

Това се случи на 14.02.2015 г  по време на мащабна АНТИСПИН кампания, която се организира от Регионална здравна инспекция – гр. Благоевград, клуб,,Младежта е толерантност’’ -Благоевград , партньори от Местен обществен комитет за превенция на ХИВ и СПИН: МОК – Община Благоевград, Сдружение „Адаптация” , Сдружение „Здраве без граници“, ИЦПЗ, Фондация „Перспективи“ - Сандански, Сдружение „Лидер”, ученици и студенти от Детски парламент – Младежки дом, Студентски съвет към ЮЗУ „Н.Рилски“, студентски клуб „Рома Вериситас” и Сдружение „СЕГА” .

14.02.2015 Valentinday VracaОт  10.00 часа в Младежки дом-Благоевград на парти по случай празничния ден се събраха младежите и представители на  организациите. Инициативата премина под надслов „С шепот на любов“. В нея 14 училища размениха помежду си любовни кутии с
1 400 послания за приятелство, доверие, любов и свобода, изписани върху сърчица с червена сатенена лента.

Игра „Щипка щастие“ накара всички участници в събитието искрено да се забавляват с любовни предизвикателства във въпроси и отговори. Романтичен ребус – оригинално подреждане на думи с конкурсен елемент мотивира ученици и младежи да се състезават за специалната награда „Валентино“. Партито продължи с шоколадови изкушения, музикални поздрави и фотосесии.

Враца: На 13.02.2015 г. клуб „Младежта е толерантност” към Център „Амалипе” – Велико Търново съвместно с Младежки Център – Враца организира и направи кампания по случай Деня на влюбените-“Св. Валентин”. Заедно с него те отбелязаха и традиционния български празник посветен на виното-Трифон Зарезан. По време на кампанията на разположените три пункта в града врачани получиха редица изненади и закачки. Инициативата премина с много усмивки, позитивно настроение и разбира се с много любов и романтика. Младежите и участниците направиха града по-топъл, светъл и изпълнен с любов.

 14.02.15 VT