Център за междуетнически диалог и толерантност "Aмалипе"

преодоляване на антиромските стереотипи сред младите хора

18.03.2015 Предстоящо: Усмихнатата кампания с послание за толерантност ще проведе за втора година Център Амалипе

18.03.2014-Report-Smiley-Campaign-VTЗа втора поредна година Център Амалипе организира „Усмихната” кампания в няколко града в страната като отправя послание за толерантност и мир между всички граждани. Събитието ще се проведе на 19 март, 2015 година в градовете Велико Търново, Благоевград, Враца, Шумен, Бургас и Пловдив. Името, което носи кампанията е вдъхновено от американския писател Хорас Джаксън Браун – „Животът е като огледало – ако се усмихнеш, ще получиш усмивка”.

Кампанията ще се проведе от доброволци на младежките групи за толерантност при Център Амалипе в шестте града, създадени преди близо две години, за да се борят с предразсъдъците и стереотипите на младите хора – техните връстници. Проект „Младежта е толерантност” даде основата на дейностите с млади хора по посока на борбата с нетолерантността и продължава дейността си дори след формалното приключване на проекта. Цел на кампанията е и да насърчава взаимно разбирателство между различните етнически групи, живеещи в България. Дейностите по време на кампанията главно целят да провокират и насочат вниманието на жителите и гостите на градовете към проблемите на нетолерантното отношение и говора на омраза, базирани на етническа основа.

Във Велико Търново кампанията ще се проведе в двора на 5-ти корпус на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” и района пред театъра между 14:00 и 15:00 часа. Доброволците ще раздават ръчно изработени кошнички с цветя (от хартия) и послания. Младежите, доброволци към Клуб „Младежта е толерантност” на Център „Амалипе” са изработили и специални гривнички, които да подаряват на гражданите и гостите на Велико Търново. Най-важната част от кампанията ще бъдат огледалата, в които доброволците ще приканват минувачите да се усмихнат, защото – „Животът е като огледало - ако се усмихнеш, ще получиш усмивка”.
(За контакти: Ромелия Михтиева - Младежки координатор – В. Търново; 0882 56 38 89;)

Във Враца доброволци от клуб "Младежта е толерантност" ще раздадат флайери с позитивни мисли, ще подарят прегръдка и дадат усмивка на свои връстници и приятели. Събитието ще се проведе на 19 март в техните училища – СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Св. Климент Охридски” (Спортното училище), ПМГ „Иван Ценов”. Инициативата е част от кампанията "Живота е като огледало, ако се усмихнеш ще получиш усмивка."
(За контакти: Тихомир Машов - Младежки координатор – Враца; 0884 10 51 98;)

В Благоевград - На 19 март, 2015 г. в централната част на града ще се проведе „усмихнатата” кампания с апел за толерантност. Младежите на доброволчески клуб в Благоевград са подготвили флашмоб и приветливи послания за разбирателство, толерантност и приятелство между различните раси и етноси.
(За контакти: Саша Кирилова - Младежки координатор – Благоевград; 0882 75 27 23;)

В Шумен доброволците към младежкия клуб по толерантност ще раздават специално изработени флайери и цветя от хартия, чрез което искат да призоват гражданите на града към повече толерантност и приятелство, както и да покажат своето противопоставяне срещу езика на омразата, нетолерантността и насаждането на междуетническо напрежение. Кампанията ще се проведе на 19 март от 17.00 часа в Градската градина на Шумен.
(За контакти: Силвия Станчева - Младежки координатор – Шумен; 0882 07 42 64;)

В Бургас - На 19 март, от 17.30 часа доброволци от клуб „Младежта е толерантност” - Бургас ще раздават информационни материали на минувачи пред сградата на Община Бургас. И тук младежите ще отправят апел за повече разбирателство и толерантност по между ни.  
(За контакти: Велчо Михалев – тел.  0882 894 691; Таня Николова – тел. 0882 241 857 - Младежки координатори – Бургас;

В Пловдив – В града на тепетата младежите от доброволческия клуб ще раздават ръчно изработени цветя с послания върху хартия, за да напомнят на съгражданите си, че многообразието е част от българската култура и това е било така в продължение на векове. Доброволците ще раздават материалите си в Градската градина на Пловдив от 10 до 12 часа на 19 март, 2015 г.
(За контакти: Радослав Стилиянов – 0882 36 29 37; Ангел Кочев – 0896 14 13 58; -Младежки координатори – Пловдив)

Контекст на кампанията:

usmihnata kampania 18.03.15Миналогодишната Усмихната кампания бе вдъхновена от събитията, разиграли се пред Джумая джамия в Пловдив на 14 февруари 2014г, когато футболни фенове хвърляха камъни по прозорците на джамията. Това стана ярък пример за нетолерантност и по поразителен начин напомниха на анти-ромските изстъпления от септември 2011 в Катуница: един конкретен спор (за собственост върху имот) застраши да прерасне в омраза към мюсюлманите в България, така както криминалният акт от Катуница през септември 2011 г. прерасна в омраза спрямо ромите.

Подобни събития настройват български граждани срещу други български граждани, мнозинство срещу малцинства. Като гражданска организация, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ се противопоставя на насажданото междуетническо напрежение и се обръща с апел за повече толерантност към всички граждани чрез кампанията "Животът е като огледало - ако се усмихнеш, ще получиш усмивка".

Контакти и повече информация:
Момчил Баев,
Национален координатор „Младежта е толерантност”
0884 91 25 08;