Център за междуетнически диалог и толерантност "Aмалипе"

преодоляване на антиромските стереотипи сред младите хора

9.04.2015 - Как отбелязахме 8-ми Април

9.04.2015 VT 8-mi aprilВелико Търново

Поклон с едноминутно мълчание !

Така започна отбелязването на Международния ден на ромите от клуб „Младежта толерантност“- Велико Търново и ЦРО- В.Търново към Център "Амалипе". Над 100 карамфила и още толкова бели лебеди, изработени от доброволците към Младежкия център плуваха в река Янтра в памет на изпратените и избити над 500 000 роми в концентрационните лагери. Една от целите на Център "Амалипе" с отбелязването на 8-ми април е фокусиране ТОЛЕРАНТНОСТТА, а тя означава търпимост към друг начин на живот, поведение, обичаи, чувства, мнения, идеи, вероизповедания.

По такъв начин, толерантността е свързана със свободата на инакомислещите в широкия смисъл на тази дума. Вечерта от 19:00ч. в клуб "ТАМ"-В.Търново се прожектира филм за ромската поетеса Папуша, предоставен ни от Полски културен институт - София.

Благоевград

8 април - Денят на ромите. По повод на това Блаевградският клуб  проведе беседа- през ранния  с учениците на СОУ " Христо Ботев" - Кочериново .Те се запознаха със значението и символиката на този ден, с тежката история за геноцида на роми и синти. Посредством късометражно филмче и интересна презентация децата съпреживяха историята и разбраха,че тя не бива да се забравя, за да не се стига никога повече до подобни човешки зверства. Тази тема провокира и други такива , като : толерантност, образование и път към прогрес. Голяма част от присъстващите ученици бяха от ромски произход.  Беседата беше дълга и приятна за дискутиране. Специални благодарности на учителките от СОУ\" Христо Ботев\" , Евгения Милчева и Лазарина Георгиева- представители на Община Кочериново, както и на сдружение \"Заедно за успех\". Без тези хора нямаше да се организираме толкова лесно и бързо. Благодаря им за указаното съдействие!

Бургас

За втора поредна година младежката структура отбеляза празника подобаващо.

В 14:00 часа клуб "Младежта е толерантност" поднесоха  цветя пред паметника на Незнайния воин в памет на хилядите жертви в Холокоста през Втората световна война и почетоха  ромите загинали в Българските войни а в 14:30 посетиха офиса на Комисия за защита от дискриминацията предоставяйки информационни материали за празника на най – дискриминираната група в България.

На този ден младежите от ромски произход по целият свят  отправят апел за уважение, мир и толерантност, защото слънцето свети еднакво за всички.

9.04.2015 Shumen 8-mi aprilВраца

На 7.04. 2015 г. в Общностен център - Враца, доброволци от Младежта е толерантност взеха участие по поканата на Младежки център - Враца в тематичната среща посветена на 8 април -Международен ден на ромската общност. Идеята и заглавието на събитието беше да се покаже Добрия пример и човек. Ралица Петрова представи себе си чрез интересно и провокиращо есе, което грабна присъстващата аудитория. Главен организатор на събитието беше Младежки център - Враца.

Пловдив

Клуб „Младежта е толерантност“ – Пловдив, отбеляза  годишнината на 7.04.2015 от 13:00ч. пред сградата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Философско-исторически факултет, на ул. „Костаки Пеев” 21. Бяха раздадени брошури за богатството на ромската култура. Също така доброволците обсъдиха с присъстващите студенти причините за ромският геноцид през Втората световна война.  Студентите разбраха и за същината на 8 април и сами споделиха за важността на взаимната толерантност в днешното общество. С други думи, щом искаш толерантност – бъди толерантен!

Шумен

На този ден  ромите от целия свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. Затова и доброволците от Клуб „Младежта е толерантност” Шумен обединиха  усилията си в две дейности с цел информиране на гражданското общество.

На 7 април младежите проведоха футболен турнир. Община Шумен предостави спортна зала от комплекс „Плиска”, където се изиграха мачовете за Купата на Общината. Отборът на Клуба по толерантност към Център Амалипе игра с хъс и грабна купата.  В Международния ден на ромите младите хора от Клуба „Младежта е  толерантност” Шумен отправиха апел за yвaжeниe, миp и приятелство!

На 8 април от 12.00 часа се събраха доброволците, общински и областни експерти и представители, както и представители на почти всички ромски НПО-ци и сдружения от града и  отдадоха  нужната почит към 500-те хиляди роми, избити през Втората световна война в концетрационните лагери. Бяха поднесени венци и цветя на Паметника на загиналите във войните.